VODENA MAGLA

Stabilni sustavi za gašenje požara vodenom maglom koriste inovativne tehnologije raspršivanja vode pri niskom tlaku pri čemu nastaje vodena magla. Fino raspršene kapljice vode koriste fizikalna svojstva efikasnije od klasičnih sustava za gašenje požara vodom.

Voda prolazi kroz posebne mlaznice i prskalice pod povećanim radnim tlakom te se raspršuje u kapljice veličine cca 1.000 mikrona. Rezultat je veća ukupna površina gašenja, a što je ostvareno boljim prijelazom topline na vodu i bržim prijelazom vode iz tekuće u plinsku fazu.

Stabilni sustavi za gašenje požara vodenom maglom koriste do 85% manje vode od klasičnih sprinkler sustava.
Metode korištene tijekom razvoja sustava za gašenje vodenom maglom pokazale su da je maksimalni radni tlak 12-16 bara dovoljan, u protivnom bi se ova razina učinkovitost zaštite od požara mogla postići pomoću skupih, visokotlačnih sustava za gašenje koji obično rade s radnim tlakom u rasponu od 40 do 120 bara.

Zbog izrazito male količine vode koja se koristiti, potencijalna šteta od vode pri gašenju smanjena je na minimum. Prednost također predstavlja mogućnost kompaktnijeg projektiranja i izvođenja prostora za pumpne i ventilske postaje nego što je slučaj kod klasičnog sprinkler postrojenja kao i korištenje cijevi sa manjim promjerom.

Sve navedeno štedi prostor i umanjuje troškove izgradnje. U pripravnom stanju cjevovod za gašenje požara u štićenim prostorima ispunjen je vodom pod tlakom („mokra” instalacija u grijanom prostoru ) ili komprimiranim zrakom (“suha” instalacija uz negrijanom prostoru).

Područja primjene ovog sustava obuhvaćaju: banke, crkve, bolnice, hotele, restorane, knjižnice, podzemne garaže, uredske prostore, škole, kaznene ustanove željezničke postaje itd.

Minimax GmbH iz Njemačke izabrao je Aling d.o.o. za partnera koji posjeduje ovlaštenje za projektiranje i instalaciju stabilnih sustava za gašenje požara vodenom maglom “EconAqua” u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori.

FOTO I VIDEO GALERIJA